Mărturisesc, aceasta este o carte tare dragă mie. Cumva, cu ea început cu adevărat procesul meu de dezvoltare personală. Nu a fost nici pe departe prima carte de psihologie citită, însă până la ea eram centrată pe acumularea de cunoștințe, de informații teoretice și mai puțin pe autoanaliză. Fiind absolventă de psihologie  eram obișnuită cu tratate și compendii de specialitate, cu atât mai mult cu cât pe ”vremea mea” ( știu sună horror ), accesul la informație se realiza mai degrabă din cărți, și mai puțin printr-un clik.  Așa că eram ” o obișnuită a cărților”. Cu toate acestea, după ce am început să citesc Partea întunecată a căutătorilor de lumină am înțeles că teoria este una și practica, alta. Și, astfel, cu această carte, au început cu adevărat întrebările mele. Pentru mine.

Deși se prezintă ca o confesiune, pentru că  DEBBIE FORD se confesează cititorului și își prezintă întreaga sa culisă, cartea te îndeamnă la autoanaliză și la introspecție.

Cartea te pune să înțelegi care sunt lucrurile care te frământă și te ghidează, cu delicatețe, să conștientizezi părţile din tine pe care negi, le ascunzi sau le păstrezi ”încuiate” într-un sertar din adâncul sufletului tău.

Partea întunecată a căutătorilor de lumină reîntărită în mod individual prin familie şi cultură – devine umbră. 

Iar umbra, este ”sacul lung pe care-l târâm în spatele nostru”, și care ne împiedică să trăim.

Ceea ce este cu adevărat tragic pentru că, cel mai mare păcat este o viaţa netrăită.

Informațiile cuprinse în carte nu sunt nici noi, nici originale. Despre umbră au vorbit mulți alți psihologi sau scriitori înaintea autoarei. Termenul a fost creat de C.G  Jung și mai apoi des utilizat de mulți terapeuti. Însă, DEBBIE FORD foloseste un limbaj accesibil oricui, iar prin faptul că se dezvăluie pe ea însăși și dezvăluie poveștile altor oameni, asemenea nouă, facilitează autoanaliza.

Cartea te încurajează să îți dai jos măştile pe care ți le pui pentru a-ți ascunde sinele autentic. Te îndeamnă să vezi dincolo de imaginea pe care o privești dimineața în oglindă.

Cartea conține și câteva exerciții la finalul capitolelor, astfel că ai posibilitatea să îți începi proces de eliberare.

Cu ce sfaturi vine cartea ?

Păi, în primul rând în lucru cu umbra (atentie, lucrul, nu lupta!) este iertarea noastră. Așa că autoarea te îndeamnă să începi să te ierți. Să nu te mai judeci, să nu te mai critici. Să te accepți.

Bineînteles că vor aparea gânduri acuzatoare generate de minte, sau multe critici și dezaprobări. Dar dacă pentru fiecare gând critic, alegi unul de apreciere și iubire pentru propria persoană, atunci ești deja la jumătatea drumului spre vindecare.  

Rezultatul va fi încetarea suferinței interioare, atunci vom deveni întregi. Nu buni, ci întregi.

Următorul sfat este să începem să nu mai judecăm. atunci vom putea lucra pentru echilibrul nostru emoțional. Iertarea presupune că acceptăm defectele noastre, reale sau imaginare, precum și slăbiciunile, sau neputințele. Iar această iertare și acceptare ne eliberează de frica de a fi autentici.

În cartea de față, Debbie Ford ne dă o mână de ajutor și ne arată câteva întrebări pe care ni le putem adresa pentru abscoate la lumină temeri vechi care nu ne lasă să trăim:


1. De ce anume îmi este cel mai teamă?

2. Ce aspecte din viața mea trebuie să fie transformate?

3. Ce vreau să realizez răspunzând la aceste întrebări?

4. De ce anume din mine însumi îmi este teamă să nu fie aflat de altcineva?

5. Ce anume îmi este cel mai teamă că voi afla despre mine însumi?

6. Care este cea mai mare minciună pe care mi-am spus-o mie însumi vreodată?

7. Care este cea mai mare minciună pe care am spus-o vreodată cuiva?

8. Ce ar putea să mă oprească de la a acționa așa cum e necesar pentru a-mi transforma viața?

De curând Debbie Ford a plecat dintre noi lăsând însă moștenire lumii o cale prin să ne găsim lumina în intuneric.

Despre carte mai este de menționat că s-a aflat pe primul loc în Statele Unite ale Americii din 1999 până în anul 2001 şi a fost tradusă în mai multe limbi, pe toate continentele.

Spor la citit și călătoarie ușoară în adâncul Eu-lui tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *