Povești și mituri ale arhetipului femeii sălbatice.

Pentru a înțelege despre ce este în cartea doctorului Clarissa Pinkola Estes, este important să plecăm de la a înțelege termenul de Arhetip. Pentru că în cartea de față sondarea psihicului feminine se realizează utilizând arhetipurile.

Termenul „arhetip” își are originile în Grecia antică. Rădăcinile cuvântului sunt archein, care înseamnă „originar sau vechi ” și typos, care înseamnă „tipar, model sau tip”. Sensul  unanim acceptat este că arhetipul este un simbol ( o imagine, o credință, un model de comportament, etc) cu caracter comun, universal în majoritatea culturilor.

Arhetipurile  sunt dispoziţii înnăscute de a experimenta şi reprezenta situaţii şi conduite specifice umane.  Si sunt componentele inconștientului colectiv.

„Arhetipul poate fi descris şi ca o librărie universală de conduite (paternuri) umane, care ghidează omenirea pentru asigurarea supraviețuirii. Arhetipul mai poate fi înțeles și ca fiind înţeleptul din om, sau înţelepciunea transcendentală.

Cel care a studiat și analizat  arhetipul este medicul și psihologul Carl Gustav Jung. Ducând mai departe conceptul lui Freud despre inconștientul individului, Jung analizează  conceptual de inconștient colectiv. Inconştientul colectiv este dincolo de experienţă individuală, fiind suprapersonal. Inconștientul colectiv este moștenit și constă din forme preexistente (arhetipuri) ale conștiinței umane.

Arhetipurile reprezintă „o zestre ereditară preluată istoric şi asimilată culturalˮ. Ele se manifestă ca „modele simbolice, scheme imaginative, structuri de sensibilitate, pattern-uri comportamentale care condiţionează psihicul individual”. Arhetipurile sunt creatoare de cultură, fiind, cum afirmă Jung, „stratul germinal creator”. Arhetipurile sunt „locurile” în care se acumululează experienţele realizate de omenire, funcționând ca forme sau scheme care organizează viaţa individuală. Ele apar ca elemente simbolice în vise, în halucinaţii, în mituri, în basme, în legendele popoarelor „imagini (Bilder) universale existente din vremuri străvechi“.

Din punct de vedere psihoterapeutic arhetipul este un instrument util de a sonda inconștientul indivizilor și de a înțelege mecanismele de coping ale omenirii.

Cartea, ”Femei care aleargă cu lupii”, reprezintă călătoria simbolică a femeii de la inocență la maturitate.

Cartea ar trebui citită de orice femeie, fiind o lectură valoroasă și utilă în (re)descoperirea sine-lui.

Cartea prezintă Femeia în mai multe ipostaze. Însă o face simbolic, utilizând o serie de povești, fiecare având și un mesaj psihologic.

Prin povești și metafore, autoare te invită să îți analizezi propria viață. Prin intermediul basmelor alese– Barbă Albastră,  Păpușa din buzunar: Preaînțeleapta Vasilisa, Bărbatul sălbatic- Manawee, Femeia schelet, sau Rățușca cea urătă,  ori  Llorona, etc.- Clarissa Pinkola Estes te provoacă să îți pui întrebări cu privire la propria viață. Care este viața pe care ți-o dorești? Cum te sabotezi singură? Faci ce trebuie pentru a avea o viață împlinită? Ești liberă sau încă încătușată ?

Toate poveștile și miturile prezentate în carte vizează același lucru:psihicul femeii, spiritul ei, evoluția ei, libertatea ei.

Cartea nu este una ușor de parcurs. Dacă cineva se așteaptă să treacă repede prin povești va avea o mare dezamăgire. Este o carte ce iți pretinde atenție, timp și concentrare. Se studiază, de preferat alături de o agendă și un creion. Unele pasaje au nevoie să fie reluate până sunt înțelese cu adevărat. 

Este o carte care te provoacă. Nu vei mai fi aceeși după ce o finalizezi. Pentru că fiecare poveste prezentată îți oglindește aspecte din viața ta. Fie că este vorba despre intuiția ta, fericirea ta, sexualitatea ta, autonomia ta,  sau că este vorba de descoperirea drumului prin care să revii ”acasă”.

Nu am să vă spun mai multe despre carte  pentru că, în esență cartea este o psihoanaliză, așa încît sensurile și înțelesurile ar trebui descoperite de fiecare dintre cititoare. ( m-am tot referit la cititoare pentru ca această carte este dedicată femeii și, probabilitatea să fie citită de bărbați este redusă, deși nu exclusă).

Aș vrea să închei cu ultimul mesaj al cărții. ” Unele cărți ne îmbogățesc, pe altele le iubim. Altele sunt însă parte din noi, iar Femei care aleargă cu lupii este una dintre acestea”

Autoarea ne poartă, ca printr-o vrajă, în ”lumea de dincolo”. În lumea Sufletului.

Dacă ne vom da voie, ne vom întoarce renăscute. Ne regăsim valorile și înțelepciunea Femeii Străvechi. ” Puterea nu se dobândește după ce ai urcat o scară sau un munte, după ce ai realizat ceva, orice ar fi acel ceva. Esențial este să ne fortificăm în cursul efortului, mai ales înainte și în timpul efortului. Adevărata putere a Femeii vine din grija și devotamentul față de Suflet. Fată de Sufletul Femei, ca simbol a tot ce înseamn viață, renaștere, evoluție.

Lectură cu folos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *